MALMÖ STADSTEATER/ UNGA TEATERN

Hipp, Kalendegatan 12B
www.malmostadsteater.se/teaterns-dag
040-208610


10.30, 11.00, 11.30, 12.00, 12.30. 25 min per gång.
Skådespelarens väg till scenen
Hipp – Startar i foajén
Skådespelare ur Malmö Stadsteaters ensemble tar med publiken på en rundvandring bakom scen. Vilka förberedelser gör man, och hur laddar man upp inför föreställning? Häng med genom Hipps vindlande gångar, via perukmakeri och kostymer, hela vägen in på scen.

Platser: 15 per visning

11.00–15.00
Dockverkstad
Hipp – Studion, våning 5
En skapande verkstad anpassad för såväl vuxen som barn.
Kom och skapa din egen docka eller figur!

I föreställningen Vad gör vi här ser vi sjutton dockor på scen, varje docka med sitt eget uttryck och personlighet. Dockor kan göras på många olika sätt, med enkel eller mer komplicerad teknik. På Teaterns dag bjuder vi in till en skapande verkstad där du med enkla medel kan upptäcka din egen figur, med stöd och inspiration från rekvisitör och pedagoger från teatern. En skapande verkstad anpassad för såväl vuxen som barn.

Drop in. Material finns på plats.

Från 6 år

12.00 – 13.00
Vincent – öppen repetition
Malmö Stadsteaters Facebook-sida
Skådespelaren Fredrik Gunnarson, som både regisserar och spelar i monologen Vincent, håller en direktsänd öppen repetition på Malmö Stadsteaters Facebook-sida.

14.00–14.45
Ni kan kalla mig Ernst – en monolog om Victoria Benedictsson
Hipp –  Stora Mötesrummet, våning 2
Ytterdörrarna öppnas 30 min innan föreställning.
”Kvinna utan kärlek, konstnär utan konstnärlighet – Nej! Då är livet intet, intet!” Året är 1888. Vi möter Victoria ensam på sitt rum i Köpenhamn. Det är hennes sista natt, rakkniven ligger på det lilla bordet invid sängen. Hon är mitt i livet, mitt i sin författarkarriär men hon är också så in i döden trött…

Victoria Benedictssons författarskap är fortfarande levande, och hennes böcker kommer ständigt ut i nya utgåvor. Hon skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren, och med ett urval av de texter som hon skapade under sitt sista år gestaltar skådespelaren Cecilia Lindqvist Ernst Ahlgren och ger nytt liv åt en av Sveriges och Skånes största författare.

Platser: 40

16–17.15 och 19–20.15
”Vad gör vi här?”
Hipp – Studion, våning 5
Ytterdörrarna öppnar 30 min innan föreställning.
Vad är meningen med skolan? Varför finns den? Och hur påverkas människorna som befinner sig där varje dag?
Det är lätt att ta skolan för given. Det är som en naturlag att den finns. Klassrummet är en hel värld. Här bor lärare och elever. Varje dag. Varje månad. Varje år. Genom att lyssna på olika röster – elever, lärare, rektorer, forskare, kritiker, vill vi spegla en liten bit av den här världen för just er som befinner sig mitt inne i den.

Den här dockteaterföreställningen är en kombination av dokumentär och bildkonst, bl a inspirerad av Peter Tillbergs tavla Blir du lönsam, lille vän?. Föreställningen är baserad på intervjuer, artiklar, skrifter och statistik. Även den mest banala vardagen kan bli till sublim konst.

Regissören Erik Holmström startade 2015 Sveriges första dockteater för vuxna, Malmö Dockteater. Med uppsättningar som Funktionell dumhet och Skvalpet skapar Malmö Dockteater ett möte mellan bildkonst och teater. Erik Holmström är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö och har tidigare varit en del av den konstnärliga ledningen på Turteatern i Stockholm. Där har han bland annat stått för regin till uppmärksammade föreställningen SCUM-manifestet.

Från 13 år
Platser: 46


Unga Teatern
är namnet på Malmö Stadsteaters verksamhet för barn och unga – en plats med rum för upplevelser, eget skapande och experiment. Verksamheten utgår från Studion i Hipphuset, men jobbar även uppsökande ute på skolor i Malmö och i regionen.

Malmö Stadsteater är en av Sveriges ledande stadsteatrar och sätter upp cirka femton produktioner per år. Repertoaren både speglar det nya Malmö och håller de klassiska mästerverken levande. Vi vill vara en teater som engagerar, underhåller och berör alla malmöbor.