TEATER THEATRON

Square

Teaterhuset Bastionen
Norra Vallgatan 28
www.bastionen.org
www.teatertheatron.se
070-882 59 21


LIVA OCH PH – smakprov ur en motståndskabaré
14.00-14.35
Antal platser: 60

En natt i oktober 1943 korsade Poul Henningsen Öresund i en eka. Han tvingades fly från nazisterna, på grund av sin politiskt kontroversiella ståndpunkt. Här tar föreställningen “Liva och PH – en motståndskabaré” sin början.

Många känner till Poul Henningsen (PH) som “Mannen med lampan”, men han var också revyförfattare, och de lysande texter han skrev återspeglar hans humanistiska livsåskådning och subversiva attityd gentemot den växande fascismen.

1928 träffades PH och Liva Weel på en fest. Liva skulle komma att betraktas som en av århundradets främsta kabarésångerskor. En dansk Marlene Dietrich eller Edith Piaf. Mötet med PH blev avgörande för hennes karriär. Hon blev hans favoritsångerska och kom att framföra hans revytexter på scen under många år. Det är framför allt Livas röst, genom Suzanna Santrac tolkning, som guidar oss genom motsåndskabarén.

Under Teaterns dag presenterar vi ett kort program med låtar ur kabarén. I rollen som PH ser vi Zeljko Santrac och vid pianot sitter Jonatan Sersam. Programmet följs av ett samtal om Liva och PH; deras gärning och deras hjältemod.

Föreställningen spelas i sin helhet 21-31 mars på Bastionen, och kommer då att ges i form av picknickteater!

INFORMATION OM LOKALEN:
Tillgänglig för rullstol
Servering finns


Teater Theatron är en migrerande och uppsökande teater, vars repertoar behandlar frågor om flykt, främlingsskap och kulturkrockar. Theatron driver också Hjälteskolan, ett arvsfondsprojekt för barn och unga vuxna, som med scenkonsten som utgångspunkt diskuterar frågor om hjältemod och civilkurage.